De meestgebruikte wachtwoorden

telefoontoetsenVoor bijna elke digitale stap is een wachtwoord nodig. Inloggen op je computer, een code op je tablet en een pincode om geld op te nemen. De tienduizend meestgebruikte wachtwoorden zijn op een rij gezet door Mark Burnett. De top 25 zet ik hieronder neer.

De 25 meestgebruikte wachtwoorden

De meestgebruikte wachtwoorden zijn:

password, 123456, 12345678, 1234, qwerty, dragon, pussy, baseball, football, letmein, monkey, 696969, abc123, mustang, michael, shadow, master, jennifer, 111111, 2000, jordan, superman, harley, 1234567.

Deze wachtwoorden zijn samengesteld uit een lijst met zes miljoen wachtwoorden. Gezien de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan wachtwoorden, verwacht ik dat een hoop van deze wachtwoorden al zijn veranderd. De lijst is van halverwege 2011.

De 10 meestgebruikte pincodes

Als we dan toch bezig zijn met wachtwoorden, kan ik ook net zo goed de meestgebruikte pincodes in een lijst zetten. David Harley zette deze al eens op een rij en geeft ook advies om een goede pincode te kiezen. De onderstaande top tien is samengesteld uit een dataset van 204.508 pincodes.

1234, 0000, 2580, 1111, 5555, 5683, 0852, 2222, 1212, 1998

Een overzicht van alle pincodes staat trouwens hier. Ook jouw pincode staat hierbij.

Waarom 5683?

De meeste pincodes in de top tien bestaan uit gemakkelijk te onthouden codes. Opeenvolgende nummers, of vier keer hetzelfde nummer is te begrijpen. 2580 en 0852 zijn de cijfers op de middelste rij. De meest opvallende pincode is 5683. Deze cijfers lijken niets met elkaar gemeen te hebben. Toch is het niet zo verwonderlijk. Stel een telefoon voor met ouderwetse druktoetsen. De 5 is de L, de 6 is de O, de 8 is de V en de 3 is de E. En dit spelt Love.

 

De meestgebruikte wachtwoorden

via Marijn Krijger
De meestgebruikte wachtwoorden

Advertenties

Over Marijn Krijger

Marijn Krijger is marketeer, blogger en webautochtoon. Specialist in: Strategie, Online marketing, CRM, Content en Analytics.
Dit bericht werd geplaatst in Via MarijnKrijger.nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De meestgebruikte wachtwoorden

 1. Aad Verbaast zegt:

  Blijft een ingewikkelde zaak die wachtwoorden. Advies is om voor elke site een ander ww te kiezen. Zijn er toch al gauw zo’n 50!
  Maar waar berg je die dan weer veilig op?

  • Anna Panic zegt:

   Webtools zoals passpack zijn een uitkomst voor alle online activiteiten. Maar daar zou ik zelfs een aantal paswoorden niet opzetten, voor de veiligheid. Vroeger wisten we ook allemaal een aantal telefoonnummers uit ons hoofd… moet met een deel wachtwoorden ook wel kunnen lukken toch!

  • Ik probeer ze te onthouden. En als het niet lukt zijn er altijd manieren om ze te achterhalen. Er zijn ook sites waar ik een wachtwoord voor heb gekregen op een wegwerp-e-mailadres, die logins kan ik dan nooit meer herstellen. Maar ach, meestal heb ik een goede reden om dan een wegwerp-e-mailadres te gebruiken.

   • Aad Verbaast zegt:

    Net even (grof) geteld op mijn excell spreadsheetje: meer dan 80 ww (+ de bijbehorende gebruikersnamen). Die kan ik echt niet allemaal onthouden! Hersenkrakers.
    Om het aan “the cloud” prijs te geven vind ik ook niet een echt alternatief.
    Dan maar de aloude sok?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s