Zomertijd, het principe.

ZomertijdDe zomertijd gaat dit weekend weer in. Zondagnacht wordt de klok van twee naar drie uur gezet. Er verdwijnt een uur en daarmee is zondag de kortste dag van het jaar. Dat uur komt er eind oktober weer bij, dan is er een dag van vijfentwintig uur. Of het nuttig is? Geen idee.

Bioritmes worden verstoord, ‘s ochtends rond wakkerwordtijd is het ineens donker en ‘s avonds is het langer licht. Althans volgens de klok, in eerste instantie nog niet voor het bioritme. Aan het begin van de zomertijd voelt het op de normale tijd opstaan ineens als midden in de nacht uit bed klimmen.

Biologische klok

Dat uur dat dit weekend verdwijnt, wordt eind oktober weer teruggegeven. Iedereen is dan inmiddels gewend aan de aangepaste biologische klok, en met een uur extra verandert het allemaal weer. De zomertijd zorgt voor energiebesparingen omdat het licht minder lang aanhoeft, aan de andere kant draait de airco langer door. Het is gek dat de zomertijd in de lente begint en in de herfst eindigt. De zomertijd loopt dus door drie seizoenen (de wintertijd trouwens ook.)

De natuur doet niet mee

De natuur doet er niet aan mee. Koeien gaan niet ineens later slapen of eerder wakker worden, vogels tsjirpen als het ze uitkomt en de haan kraait als hij de zon ziet opkomen. En dat laatste is niet waar, want zelfs in een donker hok kraait de haan bij zonsopkomst.

Zomertijdprincipe in andere situaties

Wat zou er gebeuren als we het zomertijdprincipe op iets anders zouden toepassen? Neem bijvoorbeeld een dekbed, we knippen in maart de bovenkant eraf en naaien die er aan de onderkant weer aan. In oktober doen we dat precies andersom. Bij het ontbijt dekken we de tafel, maar het tafellaken verschuiven we natuurlijk een stukje. Een zomertafellaken.

Zomerminuten

Van elke 24 minuten op een dag maken we zomerminuten. We halen de eerste minuut weg en plakken die er als 25e minuut achter. Nog steeds is die 24 minuten dan nog 24 minuten, maar nu loopt die tijdsspanne van minuut twee tot minuut vijfentwintig. Tien over twaalf is dan elf over twaalf geworden, terwijl het nog steeds tien over twaalf is.

Zomertemperatuur

En natuurlijk zetten we de temperatuur ook in zomertijd. Het lijkt dan nu wel koud, in de zomertemperatuur is het al gelijk een stuk warmer. Niet dat het warmer aanvoelt, we hernoemen gewoon de 0 °C naar 10 °C en ineens lijkt het warm. Met een waterig zonnetje en niet al te veel wind is het dan al snel 25 °C. Dat klinkt dan toch een stuk beter.

Ja, laten we het zomertijdprincipe op alles gaan toepassen.

Zomertijd, het principe.

via Marijn Krijger
Zomertijd, het principe.

Advertenties

Over Marijn Krijger

Marijn Krijger is marketeer, blogger en webautochtoon. Specialist in: Strategie, Online marketing, CRM, Content en Analytics.
Dit bericht werd geplaatst in Via MarijnKrijger.nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Zomertijd, het principe.

 1. Pussycat44 zegt:

  Zou dat uurtje verschil zo voor een paar maanden echt de enegie besparen? Ik twijfel eraan.
  Een paar jaar geleden werd er in Zuid-Afrika iedere dag in iedere stad twee uur de electricteit helemaal uitgezet. Heeft het geholpen? Nee, hoor. De kosten zijn zelfs omhoog gegaan.

  • In Rusland is er nog iets anders, daar duurt de zomertijd het hele jaar. ‘S morgens is het dan langer donker, ook in de winter, maar bij het naar huis gaan (in de avondspits) pikt iedereen wat zon mee. Goed voor de vitamine D

 2. Ximaar zegt:

  We zitten al een uur fout in de winter (Berlijn tijd) en in de zomer zitten we 2 uur (Kievtijd) fout tov de geografische (London) tijd. Mij maakt het allemaal weinig uit. Ik doe niet mee aan deze jetlag-onzin. In de winter sta ik om 8:30 op en ontbijt ik om 09:00 en eet ik om 17:00 warm. In de zomer sta ik om 9:30 op, ontbijt ik om 10:00 en eet ik om 18:00 warm. Het enige verschil id dat de winkels voor mijn gevoel een uur eerder dicht gaan.

 3. Selma zegt:

  Een gotspe: al zomertijd terwijl het nog steeds volop winter is.
  Kun jij niet wat marketing voor de lente doen?
  Ja zeg, wat ben jij eigenlijk voor een marketeer!
  Kan niet eens de lente verkopen!

  • Je hebt gelijk. Ik zie de knoppen al verschijnen aan de struiken, lammetjes heb ik ook al gezien. Het is dus al lente. Alleen de temperatuur mag wel wat hoger, maar ach een witte Pasen heeft ook wel iets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s