Niet weggooien (NIOD)

Hieronder staat een deel uit een handgeschreven artikel dat in juli 1940 in De Standaard is verschenen. Of het is geschreven door Colijn of dat het is overgeschreven door iemand anders is een tot nu toe onbeantwoorde vraag. Het onderste fragment bevat het handschrift van Colijn.

Het gebeurde in de bezettingsjaren regelmatig dat brieven of artikelen van belangrijke personen werden gereproduceerd en verder verspreid onder de bevolking, vaak illegaal. De brieven werden hetzij overgetypt/gestencild, hetzij met de hand overgeschreven.

Het nieuwe Duitsche witboek

Het nieuwe Duitsche witboek

Colijn 19-8-1940

Colijn 19-8-1940

Het nieuwe Duitsche witboek

De Duitsers publiceerden eind juni 1940 een Witboek waarin de Nederlandse regering ervan werd beschuldigd jarenlang met Frankrijk en Engeland tegen Duitsland te hebben gepacteerd. Als reactie schreef Colijn in De Standaard “Het nieuwe Duitsche witboek.” Als premier had hij dit niet ervaren en daarom trok hij het Witboek op dit punt ‘ernstig in twijfel’. Vlak na publicatie werd De Standaard voor acht weken verboden.

Is het handschrift van Colijn?

Of het artikel dat ik in mijn bezit heb daadwerkelijk door Colijn is geschreven kan worden achterhaald als de handschriften overeenkomen. Dit is lastig, want het artikel is een snelgeschreven klad, terwijl de brief daaronder langzamer en in het net is geschreven. Ik zag dat de n eindigt met een lange streep die schuin omhoog gaat. Dit gebeurt zowel aan het eind van het woord als in een woord waarbij het functioneert als de verbinding met de volgende letter. En op deze manier kan ik zo naar een doel toe redeneren. De vraag kan ik beter stellen aan de experts.

Colijn n

Vergelijking van de letter n in documenten waarvan de onderste zeker door Colijn is geschreven.

NIOD

Naast dit document heb ik nog twee documenten, een artikel en een brief, die (een reproductie) van Colijn kunnen zijn. Ik heb het NIOD gevraagd of deze daadwerkelijk door Colijn zijn geschreven. Het NIOD en andere Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra willen voorkomen dat materiaal uit de Tweede Wereldoorlog van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië verloren gaat. Hiervoor is de actie Niet Weggooien gestart.

Dat dit materiaal uit de Tweede Wereldoorlog is, is heel waarschijnlijk. Hoe authentiek de documenten zijn is op dit moment nog een vraag.

Herkomst

Over de manier waarop ik aan de documenten kom, blog ik een andere keer.

Niet weggooien (NIOD)

via Marijn Krijger
Niet weggooien (NIOD)

Advertenties

Over Marijn Krijger

Marijn Krijger is marketeer, blogger en webautochtoon. Specialist in: Strategie, Online marketing, CRM, Content en Analytics.
Dit bericht werd geplaatst in Via MarijnKrijger.nl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s